-6.5 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025

De ce sforaim?

Sforaitul vine de undeva… nas – gura… dar cum se intâmpla? Site-ul www.topsanatate.ro va spune de ce acest lucru li se intâmpla numai unora.


La copii, polipii si amigdalele au dimensiuni mari. Fiindca le blocheaza respiratia nazala, copiii sunt obligati sa respire pe gura, ceea ce provoaca efectul de mai sus. Este indicata extirparea chirurgicala.


La adultii care fumeaza sau au petrecut o seara in jurul focului de tabara, zona cu pricina se poate irita cu aceeasi consecinta: sforaitul. Sigur ca afectiunea poate dura o noapte sau, in functie de perseverenta fumatorului, toata viata.


La persoanele grase sau obeze, grasimea se depune si in zona cailor aeriene. Se ingusteaza spatiul prin care trece aerul, de aceea in timpul somnului va aparea sforaitul. In acest caz, prima recomandare a medicului va fi scaderea in greutate.


Intr-o boala a tiroidei in care cresc mâinile, laba piciorului, nasul si limba, sforaitul va aparea ca si la obezi din cauza ingustarii spatiului prin care trece aerul. Dupa ce va fi urmat un tratament pentru boala respectiva, respiratia in timpul somnului va reveni la normal.


Sforaitul sufocant. Partenerul de somn se va alarma când il va observa pe cel care sforaie ca „nu mai respira“. Pentru câteva secunde, respiratia se poate opri dupa care se va relua. Somnul acelei persoane este neodihnitor si aceasta va simti nevoia sa rezolve urgent problema.


Metodele care va scapa de sforait, urmarind cauza, sunt cele prin care se inlatura obstacolele respiratorii – extirparea polipilor, amigdalelor. Cu laser se poate modela dimensiunea omusorului si a valului palatin pâna la solutia adecvata.


Daca o interventie chirurgicala va sperie, aveti alternativa oferita de acupunctura. In câteva sedinte puteti afla daca in cazul dumneavoastra da rezultate.


In România exista o clinica privata care, pentru o suma cuprinsa intre 30 si 3.000 de euro, promite ca va scapa de sforait. Pentru diagnostic, trebuie sa dormiti o noapte in cadrul clinicii, supravegheat de doctorii somnologi.


Pâna ajungeti in cabinetul medicului, puteti incerca sa dormiti pe burta, nu pe spate. Daca nu reusiti, ar fi preferabil sa reusiti sau va fi nevoie sa folositi solutia extrema: un dispozitiv impotriva sforaitului care se monteaza pe fata. Exista, dar nu e tocmai inventia salvatoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS